tiistaina, elokuuta 22, 2006

Mistä me tulemme?

Tiedelehti Sciencessä julkaistun tutkimuksen mukaan suomalaisten suhtautuminen kehitysoppiin on muita länsimaita epäilevämpää.

Tutkimuksesta käy ilmi että kaksi suomalaista kolmesta luottaa Charles Darwinin kehittämään evoluutioteoriaan selityksenä maan päällä elävien lajien synnystä. Mutta mutta: kolmannes kansalaisista ei luota tähän selitykseen alkuunkaan. Suomalaisten epäilyt ovat Sciencen tutkimuksen mukaan yleisempiä kuin monissa Euroopan maissa tai Japanissa.
Yhdysvalloissa evoluutioteoriaan uskoo vain noin 40 prosenttia ihmisistä ja saman verran ihmisiä pitää sitä vääränä. Turkissa luvut ovat vieläkin korkeampia.

Darwinin vuonna 1859 julkaisema teos "Lajien synty" todisteli että ihmiskunta on osa luontoa, eikä luonnosta erillinen ilmiö. Eri uskontokunnathan ovat kautta historian ylläpitäneet omia käsityksiään esimerkiksi Jumalasta ihmisen luojana. On myös uskottu ihmisten tulleen maahan jostain toisesta Aurinkokunnasta.

Palataksemme tutkimuksen tuloksiin: esimerkiksi amerikkalaisten nuiva suhtautuminen kehitysoppiin perustunee kristinuskon eri suuntausten vahvalle kannatukselle maassa. Kristinuskon käsityksen mukaanhan Jumala loi maailman kuudessa päivässä.

Suomalaisista suuri osa kuuluu Evankelis-luterilaiseen kirkkoon, mutta meillä uskonsa tunnustaminen ja uskonnon oppien mukaan eläminen eivät kuulu arkitodellisuuteen. Suomessa usko ennemminkin kielletään. Siksi tuntuukin kummalliselta, että noin 30 prosenttia ihmisistä kokee evoluutioteorian tässä rationaalisuuteen pyrkivässä yhteiskunnassa vääräksi. Onko luterilainen oppi on syöpynyt pyhä- ja rippikoulussa niin syvälle ugrin takaraivoon, että Raamatun sanaan salapäiten luotetaan, vai onko suomalaisen perimässä edelleen olemassa nukkuva merkki kalevalaisesta perinteestä?
Kristinuskon levittäminenhän tukahdutti Suomen omintakeisen, mystisen alkukulttuurin. Olisiko sittenkin parempi uskoa Kalevalaan, kuin pohjoisiin havumetsiin soveltumattomaksi havaittuun juutalaisten teokseen?